neděle 9. července 2017

Hra 92: Jerry (1986)


Jerry
Vývojář: Vlastimil Veselý & Libor Bedrlík & Ladislav Gavar
Vydavatel: VBG Software
Vydáno 1986 pro PMD 85
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Námět téhle arkádové hry od známých VBG Software (Boulder Dash (1987), Flappy (1987)) je opravdu hodně zvláštní - hrajete za jakéhosi ducha jménem (předpokládám) Jerry, kterého chtějí sežrat rozzuření krabi. Ti se nicméně dokáží pohybovat pouze jedním směrem a to nahoru. Jakmile dojdou k horní hranici, tak se zastaví a to je právě šance pro našeho ducha, který se k nim může přiblížit zezadu - ze strany, kde nemají nebezpečná klepítka - a zbavit se jich.

Další a další krabi postupně přibývají, je tedy třeba konat co nejrychleji. Cílem je vyčistit všechny kraby tak, aby se žádný nedotýkal horní linie - pak se v její prostřední části otevře cesta dál a Jerry může uniknout. 

Začátek hry
Úspěšný únik a dokončení úrovně

Úroveň se dá dohrát během několika vteřin a pak se dostanete do další, tentokrát ovšem s vyšší obtížností. Čím vyšší obtížnost, tím kratší je časový limit pro dokončení úrovně a tím rychlejší je pohyb krabů. Já se dostal až tak daleko, že ukazatel obtížnosti začal překrývat nápis "Score" a časový limit byl tak neúprosný, že mi prostě brzy došly všechny životy. 

Ve hře se tedy snažíte dosáhnout co nejvyššího skóre, kdy za každého kraba získáváte jeden bod a "high score" je uloženo pro další pokusy. 

Krab mě dostal

Hra je veskrze zábavná, ale hodně tu záleží na štěstí - úrovně, respektive počty a rozmístění počátečních krabů - se generují náhodně. Jednou tak můžete vyfasovat neřešitelný level, podruhé stačí vyčistit pět korýšů. 

Způsob pohybu krabů jsem úplně nepochopil - vypadá to, že se nejprve na začátku rozmístí a pak se čeká na akci hráče, načež krabi dostanou další možnost se pohnout (jedná se tedy v podstatě o tahovou hru). Počet polí, o které se můžou posunout se ale asi také generuje náhodně, protože občas zůstanou stát a občas sprintují jak o život. Ve finále je to dost zmatené a jejich pohyb je značně nepředvídatelný, což naštěstí zas tak nevadí. 

Moje nejlepší dosažené skóre: 1108 krabů

Rok vydání jsem nezjistil (hra vznikla ke konci roku 1986, viz komentáře), nicméně kvůli menší propracovanosti titulu tipuji, že to byl jeden z prvních počinů VBG Software. Zajímalo by mě, jestli vycházeli z nějaké zahraniční hry, nebo přišli na takový uhozený námět s duchem a agresivními kraby sami. Každopádně brzy se podívám na jejich další hru Flappy. Tedy až se mi podaří dohrát jejích 200 úrovní.

Verdikt: Zvláštní námět hry bych dokázal překousnout, ale chybí mi tu nějaké zpestření hratelnosti, nějaká možnost získat bonusové body. Přesto se to hrát dá, ale velmi brzo to omrzí. 
Hodnocení: **/10

5 komentářů:

  1. Podľa "pamätí" Vlastíka Veselého, 17.10. 1986 bola hra pred dokončením. Hru naprogramoval Láďa Gavar a jej pôvodný názov bol vraj Kraby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To datum by tak odpovídalo, doplním to. Více takových informací přímo od autorů ;o)

      Vymazat
  2. Zdravím. Pokud si pamatuji, byl předlohou k této hře nějaký LCD handheld, který Láďa bůhví kde viděl. Vlastik Veselý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravděpodobně Crab Grab od Nintenda:
      https://www.youtube.com/watch?v=lcO0XHrraRk

      Vymazat
    2. Hezký nález, to vypadá opravdu jako přímá inspirace.

      Vymazat