úterý 11. července 2017

Hra 93: Přistání (1986)


Přistání
Vývojář: Pavel Pach
Vydavatel: Pavel Pach
Vydáno 1986 pro Sharp MZ-800
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Spolu se hrou "Přistání" oficiálně zařazuji do playlistu i všechny hry pro Sharp MZ-800, což byl osmibitový počítač z roku 1985 od japonské firmy Sharp, který je ve světě poněkud obskurní a neznámý, ale v Československu se dočkal poměrně slušné pozornosti, protože se jich k nám dovezlo několik tisíc kusů a jelikož obstarat si počítač nebylo v tehdejším režimu nic snadného, i jím vzali lidé za vděk a ještě v první polovině 90. let pro něj tvořili hry a programy. 

Sharp MZ-800; Zdroj: old-computers.com

Nutno říci, že díky procesoru 3.5 Mhz, 64 kB RAM a barevné grafice se zařadil k tomu lepšímu, na čem se dalo tehdy hrát. Původně se dodával s hrami "Flappy" a "Zexas" (díky Mopovi za info) a právě na konverzi pro PMD 85 prvně jmenované hry se v nejbližších článcích podívám. 

Teď už ale zpět k dnešní hře "Přistání" nebo někdy také "Přistání na Měsíci", kterou vytvořil student střední školy z Českých Budějovic. Ta je zjednodušenou verzí klasické hry "Lunar Lander" (1969) a jejích obdob (např. video arkádové verze z roku 1979). 

Úvodní instrukce
Začátek hry

Ovládáte přistávací modul a pomocí zvětšování a zmenšování tahu motorů se snažíte úspěšně přistát na povrchu Měsíce, který se postupně objevuje na obrazovce. Začínáte v náhodné výšce, ale průběh je vždy stejný - modul začne nabírat čím dál vyšší rychlost a vy ho musíte brzdit tak, aby vám nedošlo palivo a zároveň jste kontakt s povrchem provedli v přijatelné rychlosti. Je to hodně zkoušení a trocha té náhody, ale nakonec se povede přistát každému.

Výsledkem může být buď "Celkem ucházející přistání" a pokud jste naprosto dokonalí a povede se vám přistát s minimální rychlostí, uvidíte obrazovku "Výborné přistání", viz screenshot níže. 

Lépe přistát už nelze

Verdikt: Předělávka klasické hry "Lunar Lander" nabízí jednoduché zpracování a po prvním dokonalém přistání, které přijde poměrně záhy, už nemá co nabídnout. 
Hodnocení: **/10

2 komentáře:

  1. Tohle je dost primitivní hra, dokonce se výška ani nemění v závislosti na rychlosti.

    V oblasti kosmických letů na MZ-800 tě v dohledné době čekají trochu propracovanější hry Apollo, Buzz a Martian Explorer. Pošlu ti k tomu nějaké info.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Master game listu je ještě hodně mezer, co se týče her pro Sharp. Ani jednu zmíněnou hru tam nemám :( Budu rád, když mi pošleš doplňující info, teď hlavně potřebuju hry z let 86-87.

      Vymazat