pondělí 20. února 2017

Nejstarší československá hra

Jako cíl blogu jsem si určil dohrát všechny československé hry začínaje chronologicky těmi nejstaršími. Nepřekvapivě bych tedy měl vzít tu nejstarší hru a napsat o ní článek. Jenže jsou tady dva základní problémy:

1) která hra je vlastně ta nejstarší?
2) na jakou platformu vyšla a je ještě sehnatelná? Můžu jí vlastně v dnešní době ještě hrát a dohrát?

Na tuto otázku se snažil odpovědět například článek "České a slovenské hry pod koly času" na games.cz od Martina Bacha či série článků "Historie vývoje počítačových her" na root.cz od Pavla Tišnovského. Poměrně všeshrnující je citát z prvního článku.

"Jaká byla první československá hra? Odpověď na tuto otázku je mnohem složitější, než se na první pohled může zdát. Jisté je v podstatě jen časové určení, tedy začátek osmdesátých let. Právě v té době se v tehdejším Československu začaly objevovat první mikropočítače jako VIC-20 (předchůdce Commodore 64), Sinclair ZX81 nebo Atari 800. Šlo ovšem doslova o desítky kusů, které se nacházely buď ve velkých podnicích, stanicích mladých techniků, zemědělských družstvech, nebo vzácně i v domácnostech, kam se dostaly přes černý trh.

Z dnešního pohledu je již prakticky nemožné zjistit, kolik her na tyto stroje v Československu vzniklo, ale mohlo jich být až překvapivé množství. Jen František Fuka naprogramoval pro VIC-20 podle svých slov "několik desítek her", ovšem vzhledem k tomu, že se tyto pokusy nijak dál nešířily a zahrálo si je jen několik málo lidí z nejbližšího autorova okolí, není možné je dnes nějak podrobněji zdokumentovat."

To dává smysl - v 80. letech byl samozřejmě internet hudba budoucnosti a možnosti distribuce her byly značně omezené, stejně tak počet strojů, na kterých hry mohly vznikat. Většinou si tak pár nadšenců něco "ubastlilo" na koleni, hru ukázali jen pár svým známým a tento kus softwaru pak zmizel v propadlišti dějin. Žádnou československou hru pro výše zmíněné platformy (VIC-20, ZX-81) jsem zatím nenašel, tudíž předpokládám, že se žádná nedochovala. Update: Podařilo se mi najít pár her pro ZX-81 i s funkčním emulátorem.


Ovšem ani toto nemusí být pravda. Další pohled na tohle téma totiž přináší článek od Richarda Bébra "Prehistorie počítačových her a zábav", který připomíná, že "i na nejprimitivnějších strojích běžely různé hry a hříčky". Jinými slovy i na mainframe počítačích (známé sálové počítače, často bez monitorů, zabírající celou místnost) či na tzv. "minipočítačích" (velké asi jako skříň) se pouštěly různé hry vytvořené přímo personálem výpočetních středisek. Jednalo se o hry jako např. Ping-pong, Star-trek, různé karetní hry, šachy, později "Přistání na Měsíci" (první hra v reálném čase), Zombíci a jiné.

Hra Zombíci; zdroj: článek od R. Bébra

Bohužel z článku není jasné, které hry byly převzaté od zahraničních programátorů a které opravdu vznikly v Československu. Každopádně se dá předpokládat, že právě na mainframech či minipočítačích vznikla první československá hra a když to vezmeme do extrémů, tak to mohlo být (i když je to téměř vyloučené) už na prvním počítači u nás se jménem SAPO (začátek prací 1950, výroba 1957). Další možností kde hry mohly vznikat byly počítače EPOS 1 (1959, výroba 1965), EPOS 2 (1960, výroba 1967), MSP (1960, výroba 1963), Tesla 200 (1966, výroba 1969), EC 1021 z programu JSEP (1967, výroba 1972), EC 1025 & EC 1026 z programu JSEP-2 (1975, výroba 1979) či EC 1027 z programu JSEP-3 (1982, výroba 1985). Jeden z článků naznačuje, že první hry vznikly pro minipočítač SM 52/11, což byl vlastně klon amerického PDP-11.

"...dokonce byly i provedeny první pokusy na bázi „počítačových her“. Jednalo se však o hry, které neznaly pojem grafika a byly vytvořeny pouze z legrace tehdejšími programátory.

Je opravdu těžké v dnešní době vypátrat pravdu, avšak nepochybuji, že hry vznikaly už od počátku existence počítačů a že na některém z těchto strojů šikovní programátoři vytvořili nějakou tu vlastní hru, která by se mohla honosit titulem "Nejstarší počítačová hra vytvořená v Československu". Která to byla se ale bohužel asi už nikdy s určitostí nedozvíme
Update - z rozhovoru o tuzemských sálových počítačích víme, že některé zahraniční hry (Přistání na Měsíci, Imperátor) k nám na začátku 80. let doputovaly, nicméně strojový čas byl v těchto případech natolik cenný, že hraní bylo spíše výjimkou.

Položme si tedy jinou otázku - která je nejstarší dochovaná československá hra? Kterou hru dokážu sehnat, rozběhat ji v emulátoru a dohrát? Už na začátku 80. let existovalo několik her pro osobní počítače přeložených do češtiny - např. "Diktátor" na ZX-81, ale ty neberu v potaz. První opravdu původní československé, sehnatelné hry, se mi podařilo vystopovat do roku 1984 a s těmi také začnu v následujících článcích.
Update - později se podařilo vypátrat i starší hry z roku 1983 jako třeba Vrhcáby nebo Velký Nim.

4 komentáře:

  1. K téme najstaršia čs. hra pre domáce počítače: Miroslav Trnka, majiteľ antivírovej firmy Eset mi v jednom rozhovore potvrdil, že v roku 1981 získal počítač Sinclair ZX80 (predchodca ZX81) z Holandska a naprogramoval v tom istom roku textovú adventúru Zlodej, aby si vyskúšal ako funguje parser na rozpoznávanie príkazov v hre, ktorý bol publikovaný v jednom časopise ako výpis programu. Žiaľ hra sa nedochovala, keďže v roku 1981 bola komunita užívateľov počítačov veľmi malá a hra sa tak nerozšírila pre širšiu verejnosť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda :( Najít něco staršího jak hry z roku 1983 bude oříšek.

      Vymazat
  2. Tak to je škoda, v té době si hodně lidí psalo zdrojový kód do sešitu. Tiskárny byly hrozně drahé. ZX80 doma mám. Zatím se nedochovala žádná textovka ani pro ZX81 a určitě nějaké existovaly.

    OdpovědětVymazat
  3. Vím, že jeden můj kolega, naprostý počítačový nadšenec a zároveň tvrdý odpůrce her se nakonec nechal ukecat a na ZX Spectrum (dostal ho od strýčka z USA, syčák) vytvořil jednoduchou gamesu - šlo o postřeh: na obrazovce se krátce objevil bod a cílem hráče bylo zadat souřadnice, aby ho sestřelil. Asi ho také dávno sešrotoval čas a upřímně, tuším jen mlhavě, kdy tuto drobnost vytvořil, ale tipuji na rok 1983. A pochopitelně to hráli jen návštěvy a pár vyvolených...

    OdpovědětVymazat