pátek 7. června 2024

Hra 958: Soudruhu, Nezlob Se! (1991)


Soudruhu, Nezlob Se!
Vývojář: Hrůza Software
Vydavatel: SAPP
Vydáno 1991 pro DOS / Windows
Žánr: Deskovka
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Variace na deskovou hru Člověče, nezlob se! pro DOS, nicméně jak je z názvu patrné, dočkáme se těžké satiry na komunistický režim. Doplnění - v podstatě jde o předělávku stejnojmenné deskové hry z roku 1991 od Ivana Mládka. Ve velice jednoduchém menu si vybereme zda chceme hrát proti živému kamarádovi, proti počítači či je možné zadat, aby hrál počítač sám proti sobě, načež můžeme hru pouze sledovat. 

Distributor

Portrét autora

Jednoduché menu

Začátek hry

Trochu atypicky začínají oba hráči uprostřed a pohybují se spirálovitě po směru hodinových ručiček až na poslední políčko, které se nachází v levém dolním rohu. Ovládání je vskutku primitivní - stačí mačkat mezerník pro hod kostkou, přičemž pokud trefíme šestku, tak házíme ještě jednou. Hráči se nevyhazují a můžou stát na stejném políčku. 

Ta jsou odlišena barevně, přičemž značí náš kariérní postup - začínáme jako "bezpartijní" a postupně získáme titul kandidát, komunista, poslanec, člen ÚV, člen politbyra a generální tajemník. Každý má svůj obrázek zobrazující se v pravé části. Ultimátním cílem je ale u veksláka směnit koruny na marky a emigrovat do BRD (Bundesrepublik Deutschland). 

Dovolená na Krymu, nechtěl bych

Za popření úniku radioaktivity jsem byl povýšen na člena ÚV

Ukecal jsem cyklisty k závodu okolo Černobylu

Generální tajemník se může pohybovat jak dopředu, tak zpět

Na hrací ploše se nachází několik symbolů:
  • Dolar - získáme určitý obnos na naše konto - stav vidíme vpravo nahoře
  • Srdíčko - pozitivní událost, např. prodej nějaké věci (= peníze navíc), odměny za práci (urbanistické řešení sídliště Prosek, dar od rakouského lidu za výstavbu Temelína, atd.), svatba s dcerou ministra (okamžité povýšení na komunistu), získání jednoho z předmětů (viz níže) a velká řada dalších možností
  • Kosočtverec - negativní událost, např. krádež jídla a pokuta, placení za celou hospodu, prohra na dostizích, nákup drahého předmětu, utrhl se balkon při našem proslovu (=další kolo neházíme), dědeček měl živnost, máme dlouhé vlasy či jsme odmítli v Moskvě pít (=vracíme se o pár políček zpět), rozvod (=ztráta poloviny majetku), atd.
  • Plus a mínus - na dvou místech jsou za sebou tyto symboly. Značí první a druhé prověrky. Pokud stoupneme na mínus, tak jsme neprošli a jdeme na začátek, v opačném případě se přesouváme na nejbližší symbol hvězdičky
  • V - vekslák - k dohrání hry je nutné na toto pole stoupnout a "vyvekslovat" tzn. vyměnit koruny za marky
  • P - pohraniční stráž - pokud stoupneme na toto pole, tak jsme zastřeleni a prohráváme
  • Z - zátarasy - pokud stoupneme na toto pole, tak jsme uvízli a prohráváme
  • M - minové pole - opět končíme pokud stoupneme na toto pole
Při vstupu na srdíčko lze získat i několik předmětů, jež pak vidíme jako písmeno vpravo pod naším stavem konta:
  • P - propustka z vězení - pokud se nám stane, že nám kvůli různým negativním událostem dojdou peníze, tak se dostaneme do vězení, odkud se dostaneme pouze hozením jedničky či šestky. A nebo pokud máme propustku, tak do vězení vůbec nemusíme. 
  • V - neprůstřelná vesta - zachrání nás pokud stoupneme na políčko pohraniční stráže
  • M - plán minového pole - zachrání nás pokud stoupneme na políčko minového pole
  • K - kleště na zátarasy - zachrání nás pokud stoupneme na políčko zátaras
  • D - kompromitující materiály - zachrání nás pokud neprojdeme prověrkou
Při posledním povýšení se jakožto generální tajemník můžeme pohybovat oběma směry, jak dopředu, tak zpět. První hráč, který se dostane přes minové pole a opustí hrací plochu v levém dolním rohu vyhrává a následně se zobrazí obrazovka vyhodnocení, kde jsou vidět ukazatele získaných korun, marek a dosažený kariérní postup obou hráčů. 

Takhle se vydělává!

Poslední překážka překonána

Vzhůru do BRD (Bundesrepublik Deutschland)

Vyhodnocení - ukazatel získaných marek a korun je zbytečně malý

Verdikt: Interakce se sice omezuje na mačkání mezerníku pro hod kostkou, nicméně o tom tato hra není. Zde jde hlavně o satiru na komunistický režim a hlášky, které dokáží často vykouzlit úsměv na rtech. 
Hodnocení: 3/10

3 komentáře:

  1. Deskovová hra Soudruhu, nezlob se! se stále prodává. Vymyslel ji Ivan Mládek a dokonce jsem si ji i v 90. letech koupil. Je to jen její převedení do počítačové podoby.

    OdpovědětVymazat
  2. Solaris má pravdu! Zrovna jsem to chtěl taky napsat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte oba pravdu! Sakra a já si toho nevšiml, mohlo mi to ušetřit dost času co se týče analýzy co jak funguje, protože se na webu dají dohledat pravidla.

      Vymazat