středa 5. června 2024

Hra 957: Golf (1994)


Golf
Vývojář: Vlastimil Veselý (TRIPS)
Vydavatel: Vlastimil Veselý (TRIPS)
Vydáno 1994 pro Sharp MZ-800
Žánr: Karetní
Počet hráčů: 1
Stav: Nedokončeno

Po Cruel (1994) druhá karetní hra na počítače Sharp od Vlasty Veselého. Tentokráte jde o variantu Golf Solitaire. Na plochu se tedy rozloží sedm sloupců po pěti kartách, jedna karta se umístí pod ně jako základ pro vyhazovací hromádku a zbylých 16 karet tvoří lízací hromádku

Cílem je zbavit se všech karet ve sloupcích, tzn. přesunout je do vyhazovací hromádky, přičemž platí následující pravidla:
  • hýbat lze pouze s aktuálně spodními kartami v každém sloupci, tzn. s těmi co nejsou překryty jinými kartami
  • na vyhazovací hromádku je lze přesunout pouze pokud mají hodnotu o jednu vyšší či nižší než poslední karta na vyhazovací hromádce, přičemž na barvě nezáleží
  • pokud žádný takový tah není možný, obrací se další karta z lízací hromádky

Průběh hry

Tohle prostě...

...nejde dohrát

Golf Solitaire obecně existuje v několika variantách. V té jednodušší na sebe karty navazují, tzn. na krále se dá umístit eso, na to dvojka, atd. a to stejné opačným směrem. To bohužel není tento případ jelikož máme tu čest se "striktní verzí", tzn. král a eso (nejnižší hodnota) jsou "speciální" karty - což už tak docela obtížnou hru činí téměř nedohratelnou. 

Pro úspěšné dokončení je totiž nutné nejenom ovládat určitou taktiku, ale mít i štěstí na rozložení karet, což se mi po mnoha a mnoha pokusech ani jednou nepovedlo, nicméně poměrně pravidelně jsem dosahoval na zbývající jednu či dvě karty. Nepomáhá ani možnost "zpět", která vrátí poslední kartu, čímž se dá v partii vrátit až na začátek. 

Verdikt: Extrémně obtížná karetní solitaire hra. Škoda, že nelze volit mezi striktní a jednodušší variantou, jelikož neustále prohrávat je frustrující. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat