sobota 28. října 2017

Hra 129: Podraz 3 (1987)


Podraz 3
Vývojář: Daniel Thürner
Vydavatel: Manic Software
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Do třetice všeho dobrého tady máme port Fukovy hry Podraz 3 (1986). Měli jsme tu už port pro Atari a první port pro Sharp, vše ze stejného roku. Toto je tedy druhý port pro Sharp. Proč vznikly dva porty na stejnou platformu? Je pravděpodobné, že autoři o sobě navzájem nevěděli. Přeci jen v tehdejších dobách bez internetu byla distribuce her poněkud obtížnější. 

Nenajdeme tu žádný úvodní obrázek, ale rovnou nastínění příběhu - zajímavé je, že zatímco v původní verzi měl Tim Coleman počítač Timex 2097, v této verzi má právě Sharp MZ-800

Hlavní obrazovka hry
Zašifrované heslo je tentokrát poněkud delší
Hackování kartotéky zaměstnanců

Uživatelské rozhraní je poněkud těžkopádnější a méně povedené, než v prvním portu pro Sharp. Jako vždy jsou lehce změněny texty, ale jinak zůstává vše jak v původní verzi. Trochu zdržující mě přišlo vyzvánění telefonu, když chce člověk někam zavolat - opravdu to nemuselo trvat tak dlouho, než se člověk spojí. Další problém je, že celou dobu bliká nápis "Zpráva", i když žádnou novou nemáte. 

Opět jsem v rychlosti prošel celou hru, tentokrát jsem ani nemusel koukat na svůj návod, protože už si vše pamatuji. Na gratulační obrazovce najdeme tajný kód - popravdě již chci hrát další díl a zjistit, jestli ho tedy někde využiju, nebo ne. Naštěstí to vypadá, že další port Podrazu 3 je už jen na Commodore 64 a k tomu se dostanu až někdy v 90. letech. 

Telefonní seznam
Tohle už jsem dělal tolikrát, že ty čísla účtů znám skoro nazpaměť
Vítězství!

Verdikt: Druhý port Fukovy hry ze Spectra je o něco méně povedený než ten první. Rozdíly jsou ale malé. 
Hodnocení: *****/10

4 komentáře:

  1. Bude i recenze na Podraz 3 pro PMD 85 a IQ 151?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud mi na ně pošleš odkaz, tak ano. Já je nenašel ;)

      Vymazat
  2. Tu je odkaz na hru PODRAZ pre PMD 85.
    http://roman.borik.net/_temp/podraz.ptp
    V textoch som videl rôzne preklepy a tak mám otázku do pléna. Má zmysel to poopravovať a "publikovať" opravné, alebo to nechať tak, ako to autor "stvoril"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Solaris mi už poslal obě verze. Určitě to nechat v originální podobě - ty chyby k tomu už prostě patří. Neví někdo náhodou z jakého je to roku?

      Vymazat