středa 4. října 2017

Hra 120: Profesor (1986)


Profesor
Vývojář: Vratislav Babušík
Vydavatel: Vratislav Babušík
Vydáno 1986 pro Sharp MZ-800
Žánr: Vzdělávací hra
Počet hráčů: 1 - 3
Stav: Dokončeno

Je pravděpodobné, že původní verze Profesora vznikla pro ZX Spectrum a měl ji na svědomí Martin Štěpánek, který je podepsaný také třeba pod programem Temperament, který jsem v rychlosti zmínil ve druhém bonusovém článku. Původní verze bohužel momentálně není sehnatelná (update - viz komentáře), verzi pro Sharp každopádně připravil Vratislav Babušík - a to údajně již v roce 1986.

Modul "Dopravní situace"
Modul "Měsíc" - vůbec se nechytám
Modul "Města v ČSSR" se podobá hrám, které jsme tu už měli

Jde o rozsáhlý vzdělávací program - nejdříve spustíte samotného Profesora a pak do něj nahráváte různé "databáze", neboli moduly. Teoreticky by se daly označit za samostatné hry, ale já je proberu v rámci jednoho článku. Konkrétně jde o tyto databáze:

  • Dopravní Situace
  • Měsíc
  • Města v ČSSR
  • Evropská města
  • Evropská moře
  • Moře + oceány
  • Naše Města
  • Evropská pohoří
  • Souhvězdí severní oblohy

U všech modulů jsou na výběr dva módy - Výklad a Zkoušení. V tom prvním pouze koukáte na správné odpovědi a učíte se, v tom druhém si nejprve vyberete počet hráčů (v některých modulech 1-3, v některých 1-2), obtížnost (1-3) a počet otázek (6-12). Pokud vyberete více hráčů, tak ti se postupně střídají a každý dostane jinou otázku. Za správnou odpověď dostanete jeden "kosočtverec", za špatnou nic. Je zde časový limit zobrazený pomocí mizející černé čáry. Na konci hra vyhodnotí úspěšnost odpovědí a udělí známku (skvěle, výborně, dobře, špatně). 

"Evropská města" - Jan je zatím ve vedení
"Evropská moře" - výukový mód
"Moře + oceány" - mapa je trochu malá

Ovládání je v rámci možností navrženo dobře, ale přece jenom je vidět, že autora limitoval nedostatečný prostor na obrazovce - některé mapy by rozhodně zasloužily být větší, ale při troše zírání do monitoru z velké blízkosti se dá vše bezpečně poznat. 

Výtku bych měl hlavně k databázi "Souhvězdí", kde byly zvoleny nevhodné barvy a kontrast je dost špatný. Vzhledem k mé lehké formě barvosleposti jsem měl problém vůbec něco vidět. 

"Naše města" - vyhodnocení hry
"Evropská pohoří"
"Souhvězdí" - špatně zvolená barevná kombinace

Verdikt: Zatím rozhodně nejlépe zpracovaný výukový program, který jsme tu měli. Hodně modulů, dobré ovládání a hlavně možnost změřit znalosti se svými kamarády ve hře pro více hráčů, což mohla být dobrá motivace se u počítače opravdu něco naučit. 
Hodnocení: ***/10

1 komentář:

  1. Původní verzi Profesor 1.0 pro počítač ZX Spectrum najdete na webu cs.speccy.cz.

    OdpovědětVymazat