pondělí 23. dubna 2018

Shrnutí: Hry 101-200

Další stovka her je za námi a stejně jako minule (Hry 1-100) udělám menší shrnutí. Návštěvnost blogu se za poslední měsíc vyšplhala na 4000 zobrazení, což je pěkné číslo, ale asi lehce zkreslené tím, že se mi během března podařilo vydat nadprůměrných 20 článků, což přináší logicky vyšší počet zobrazení.

Mým cílem v minulém článku bylo dokončit všechny hry z roku 1987, což se mi nakonec podařilo, ale o dost později, než jsem čekal. Průběžně mi totiž na seznam naskakovaly nově objevené hry a to hlavně pro Sharp (děkuji Mopovi za zásobování) a potom se mi také podařilo rozběhat některé starší hry pro počítače IQ-151, které jsem předtím musel přeskočit. 

Sekundární cíl dohrát velkou porci her s nejasným datem vydání jsem úplně opominul a to také kvůli výše zmíněným důvodům, ale v další stovce se jim snad budu věnovat více. 

Asi stojí za zmínku i to, že jsem u posledních článků lehce upravil systém hodnocení - úplně jsem zavrhl hvězdičky, protože jsem zjistil, že toto některým není jasné a přešel jsem snad na neprůstřelný systém x/10, kdy 1 je nejnižší a 10 nejvyšší hodnocení. Na Master game listu to je tak od začátku, takže tam se nic nemění. 

Pokud se divíte, že nejlepší hodnocení je zatím 5/10, tak je to jednoduše proto, že se hodlám s hrami dostat až do tohoto tisíciletí, kdy vycházely objektivně daleko lepší hry a z tohoto důvodu jsem na osmibitové hry dost přísný. 

Apollo (1987)
Buzz (1988)
Manic Miner pro PMD 85 (1987)

Průměrné hodnocení her z druhé stovky se vyšplhalo na 2.45/10 (minule 2.28/10), takže se dá říci, že kvalita her šla lehce nahoru. A jaké hry jsme zde tedy měli? 

Z těch nejpovedenějších jmenuji vesmírné simulátory Apollo a Buzz a hru, která zatím atakuje příčky nejvyšší - skákačka Manic Miner (1987) pro PMDčko, což zdaleka není jen obyčejný port známé hry. Dále hned trojice "shoot 'em up" her od lidí kolem Fuky - Star Fly, Star Swallow a nejpovedenější Starfox.

Měli jsme tu i hodně různých portů, ať už port legendární britské strategické hry Diktátor na Sharp, či porty her od Františka Fuky (Podraz 3 a Indiana Jones) na všechny možné platformy. Díky portu hry 3D Monster Maze na IQ-151 vznikla i nejlepší hra pro tyto počítače - Rex (1986). 

Starfox (1987) pro ZX Spectrum
Star Swallow (1987)
Rex (1986) pro IQ-151

Samozřejmě nemohl chybět velký počet textovek, kdy každá byla něčím zajímavá a odlišná. Podraz 4 sice už nebyl od Fuky, ale kvalita zůstala téměř stejná. Podraz na Indiana Jonese také stál za pozornost, nicméně hra byla zabugovaná. Naštěstí se nám ji podařilo fixnout a mohl jsem ji tak dokončit. 

Hodně dlouho si budu pamatovat textovku Luxík na Bíbrštejně, jelikož je zatím nejrozsáhlejší a kreslit pro ní mapu byla velká výzva. Indiana Jones 2 byl lehké zklamání - hra sice dobrá, ale velmi lehká a hlavně krátká. To stejné platí pro Secret Mission: 007 - James Bond. Spíše vizuální novela než textovka, to byl Sherlock Holmes: Traja Garridebovia.  

Podraz na Indiana Jonese (1987)
Sherlock Holmes: Traja Garribedovia (1987)
Stensontron (1987)

S odstupem času poměrně v dobrém vzpomínám na textovku Stensontron, ve které jste měli ukazatel zdraví a mohli jste mlátit lidi pěstí. Ve Strgolu jste zase chodili po městě, které tvořily z velké části obchody, v nichž jste mohli nakoupit snad úplně vše a byl tam i Tuzex. Tria nás nechala vypořádat se s UFOuny. Objevily se i dvě hry s rytířem Galahadem z artušovských legend - Zlatý pohár a Podzemní město

A co se nepovedlo? Tak třeba nejhorší textovka zatím - Plutonia. Potom jsme tu měli třeba sportovní kvíz na neměnících se 10 otázek. Různé kolekce her, kde jich sice najdeme hodně, ale ani jedna nestojí za řeč. A nebo třeba hra AIDS, v níž se snažíte vyhnout černým ženám, jež vás nakazí virem HIV. 

Co dál
Pro další stovku je cíl jasný - dokončit všechny hry z roku 1988 a více se teď soustředit na hry bez známého data vydání. Pokud se zase nenahrnou nově se objevivší hry, tak možná nakousnu i rok 1989. Stále cílím na alespoň 10 článků měsíčně. 

Z toho co vidím na seznamu jsem obeznámen pouze s Fukovou hrou F.I.R.E., dále vidím port hry Flappy na Atari, což mi asi zabere hodně času. Těším se na hry pro PMDčko Fred a Galaxia. Martian Explorer zní jako další zajímavý simulátor pro Sharp. Také nás čekají textovky Podraz 4, Podraz 5 a Podraz 6. A v neposlední řadě se těším na hry, o kterých jsem už něco slyšel - Rychlé šípy, Super Discus a Šatochin. O zbývajících hrách na seznamu nevím zhola nic, takže snad mě nějaká překvapí. 

9 komentářů:

  1. Dobrá práce! Možná by bylo lepší přejít na roční shrnutí, abys nemusel dávat sto her do jednoho článku.

    Myslím si, že až se jednou dostaneš do nového tisíciletí, možná ještě ty staré hry přehodnotíš. V osmdesátkách nebyl žádný gamemaker, kde si hru může vyrobit prakticky každý. :D Hodně z těch nových her na seznamu znám a žádná převratná kvalita to není.

    OdpovědětVymazat
  2. Držím palce a těším se na další recenze :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Přeju hodně sil do další stovky.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrá práca :-) Je to príjemné čítanie.

    OdpovědětVymazat
  5. Znamenité čtení, s napětím vyhlížím další články ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Díky všem. Konečně jsem se vrátil z dlouhé služebky, takže se jdu vrhnout na další články :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá práce! Moc vám fandím. Zdraví Jaroslav Švelch

    OdpovědětVymazat