čtvrtek 5. dubna 2018

Hra 195: Agent 99 (1988)


Agent 99
Vývojář: Tomáš Lahola & Stew Holakovský
Vydavatel: AlkoholSoft & StewSoft
Vydáno 1988 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Popravdě jsem čekal další hackovací hru na způsob Podrazu 3 (1986) nebo Agenta 113 (1987), ale zde máme co do činění s klasickou textovkou, kde se pohybujeme po obrazovkách ve čtyřech směrech. Úvodní obrazovka je opravdu vzorová a obsahuje všechny informace, které by tam být měly, včetně přesného měsíce a roku dokončení hry. Hraje zde i velmi výrazná a povedená hudba, kdy se autoři přiznali, že ji vykradli z další Spectrové hry jménem Chronos (1987). 

Příběh nás zavede do Československa roku 2072, kdy se rozmohla kybernetická mafie, jež plánuje útok na firmu Alkoholsoft. Na nás je, v kůži Agenta 99 ve službách tajné policie, najít v jejich základně hlavní počítač a zneškodnit to, čímž plánovaný útok překazíme. 

Takhle má vypadat úvodní obrazovka
Popis příběhu
Začátek hry

Hra se ovládá pomocí příkazů, které vidíte celou dobu ve vrchní části obrazovky. Vyvolávají se zadáním jediného písmena. Kromě klasických S, J, V, Z pro pohyb do čtyř směrů a I pro inventář tady máme ještě ZOBER, OPIS (neboli popiš sebraný předmět), POUZI a POLOZ. Při manipulaci s předměty tedy nejprve jedním písmenem zvolíme požadovanou akci a poté zadáme první tři písmena z názvu předmětu. 

Na dokončení hry máme také časový limit 60 minut - to už jsme tu párkrát měli, ale tady je to poprvé opravdu problém, protože hra vám z limitu za některé akce (jako třeba čtení příručky) odečte klidně i několik desítek minut. Pokud vám dojde čas, tak nastává nekompromisní konec hry. 

Smrt zde čeká na každém kroku
Propadla se pode mnou podlaha. No co, stejně jsem byl již zasažený plynem a měl jsem to spočítané.
Je ze mě sítko na halušky

Kromě toho se dá na několika obrazovkách zemřít, obzvláště nepříjemný je smrtící plyn, který se aktivuje na několika obrazovkách pokud projdete špatným směrem. Poté během několika kol uvidíte popisek vašeho zhoršujícího se zdravotního stavu, načež zemřete. Jako by to nestačilo, podobně chmurný konec vás čeká i když použijete či prozkoumáte několik předmětů, které nejsou potřeba k dohrání hry - např. cigarety, flaša a dokonce i květiny. 

Mapa

POSTUP HROU
Vydal jsem se úzkou chodbou do výpočetní laboratoře, kde jsem použil počítač (U; POC) a zjistil šifru hesla na vstup do skladu zbraní (Z1K3Z5K5Z2Z6) podle věty "POZOR NA STEWA". Po chvilce mi došlo, že třeba "Z1" znamená první písmeno od začátku a "K3" třetí písmeno od konce, takže jsem rozšifroval heslo "PERSON". Vrátil jsem se zpět a šel do skladu, který jsem otevřel zadáním hesla. Zde jsem sebral jak koňak (M; KON), tak pistoli (M; PIS). 

Šel jsem do čtvercové místnosti, kde jsem se zbavil robota pomocí pistole (U; PIS) a vešel do kanceláře. Sebral jsem telefonní seznam (M; ZOZ), který jsem si prohlédl (U; ZOZ), zapamatoval si čísla (Alkoholsoft: 609 792; Policie 123 456) a odložil ho (P; ZOZ). Na tlustého muže jsem vytáhl pistoli (U; PIS), načež mi prozradil heslo do sektoru B. Zahodil jsem pistoli (P; PIS) a vydal se do přednáškového sálu, kde jsem získal dynamit (M; DYN). 

Na začátek ne zrovna úplně lehká hádanka
Zadání správného hesla do skladu
Známé firmy Fuxoft a Sibylasoft

Pokračoval jsem dále a na rozcestí sebral zápalky (M; ZAP). V okrouhlé místnosti se mě stráž zeptala na heslo, které jsem získal dříve od tlusťocha, takže jsem mohl vstoupit do sektoru B. Ve velké hale jsem věnoval archiváři koňak (U; KON), za což mě pustil do tajného archivu, kde jsem si přečetl příručku (M; PRI; U; PRI; P; PRI), což mi zabralo celých 22 minut. 

Vydal jsem se na sever a sebral nářadí (M; NAR). Poté jsem přišel ke dveřím s nápisem "Vstup len na povolenie" a deaktivoval bezpečnostní zařízení (U; NAR). Pokračoval jsem do odpočívárny, kde jsem sebral platební kartu (M; PEN), vrátil se na chodbu a pokračoval na západ. Stráž u dveří jsem uplatil pomocí karty (U; PEN). Na jihu jsem vzal skafandr (M; SKA), oblékl se do něj (U; SKA) a díky tomu mohl získat laser na severu (M; LAS).

Nikdy nepodceňujte malé muže!
Volání telefonem
Zatáhnutí za správnou páku

Došel jsem do kanceláře, kde jsem použil telefon (U; TEL) a zavolal svému šéfovi na policii (123456), čímž se mi otevřely dveře na jihu, kterými jsem prošel. Na další dveře jsem použil laser (U; LAS) a vešel do opancéřované místnosti s barevnými pákami. Na jižní stěně jsem tedy zatáhl za tu červenou (C) a prošel do prostorné haly a hlavním počítačem. Zde jsem odpálil dynamit tím, že jsem použil zápalky (U; ZAP). Hlavní počítač byl zničen a cíl splněn.
KONEC POSTUPU HROU

Odpálení bomby
Vítězství ! Hra Speci-Keci ale není nikde k nalezení

Verdikt: Textovka s příjemným zpracováním a ovládáním, bohužel hra nenabízí nic nového, ničím nevybočuje z průměru, takže jí vyšší hodnocení přeci jen o kousek uniklo. 
Hodnocení: 3/10

6 komentářů:

  1. Ahoj ! Tu je jeden z autorov hry. Dakujem za recenziu, nikdy som netusil ze tento software niekde uvidim , je to fakt kopec rokov. Vtedy sa vsetko kopyrovalo z kazety na kazetu a som prekvapeny ze je to este zive a hratelne. Gratulujem autorovi recenzie ze to zvladol. Mal som vtedy 15 rokov a bavil som sa bola to trosku recesia a srandicka ale vysledok ma celkom pobavil aj teraz. Bavte sa tiez. P.S. A inac "Speci-Keci" som mal dobre rozrobene ale nakoniec som ich zial nedokocil. Tomas

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, pre kompletnost mapy - 'Smetiste odpadky' je taktiez miestnost, v ktorej je plyn so smrtelnymi nasledkami. "Prazdna mistnost" nie je nebezpecna plyn je iba v "Mistnost Cerne tapety". "Stred chodby" nie je smrtelna, plyn hraca ovplyvni iba ak vstupi z ktorejkolvek strany do "Mala Mistnost napis pozor".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na té mapě to bylo označeno trochu zavádějícím způsobem, tak jsem to upravil. Teď by to mělo být ok.

      Vymazat
  3. Tato hra bola prelozena do anglictiny vramci vecsieho projektu https://scd.sk/clanky/playable-english-localizations-of-slovak-digital-games-from-the-late-80s-period/?fbclid=IwAR0n_v2ucgBLXlAgELAlla60XDTWSkDD1A04rp9CI-Lnq8JBUCqf3n7C0Fk

    OdpovědětVymazat
  4. Hra je teraz na vystave "8-bit" v Bratislave a v Tokiu. https://scd.sk/vystava/8-bit/?fbclid=IwAR2GJaAP_FwKxTCd1eTbtcOkPPwpgQJmdFiLcQgTLKnNHZlszERxc3jE7dU

    OdpovědětVymazat