sobota 10. února 2018

Hra 165: Zlatý Pohár (1987)


Zlatý Pohár
Vývojář: Jiří Software
Vydavatel: Jiří Software
Vydáno 1987 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V této textovce se ujmeme rytíře Galahada, který je jednou z hlavních postav z artušovských legend. Ano, byl to jeden z rytířů Kulatého stolu, který se vydal hledat svatý grál. Zde se mu ovšem z nějakého důvodu říká "zlatý pohár", což je prý mimochodem "záruka štěstí všech rytířů". Galahad tedy připlouvá na nejmenovaný ostrov, kde by prý pohár měl najít a v ten okamžik hra začíná.

Příběh
Použitelné příkazy
Začátek hry

Hned na začátku jsou nám ukázány použitelné příkazy, kterých není mnoho. Už to dává tušit, že hra nebude moc těžká a taky že ne - jedná se o jednu z nejjednodušších textovek, co jsem hrál. Jeden z příkazů je "PREMYSLEJ" - ten můžeme použít, pokud se zasekneme a nevíme, co dál. Hra nám poskytne nápovědu podle toho, v jaké části hry zrovna jsme. A opravdu by to fungovalo. Tedy za předpokladu, že bych se někde zasekl, což se nestalo. Je to prostě dobrá vychytávka použitá ve hře, která to absolutně nepotřebuje.

Hra běží poměrně svižně - přepisuje se pouze horní polovina obrazovky, v té dolní zůstávají vaše příkazy a rolují se nahoru. Bohužel nelze příkazy zkracovat (napsat jen první tři písmena) a je nutné je vždy napsat celé (např. "POUZIJ SEKYRU"). Opravdu nesmyslné je, že u sebe můžete mít pouze jeden předmět, který je vždy vypsaný v horní polovině obrazovky. Pokud chcete sebrat jiný, tak musíte nejprve ten současný položit, načež ten se teleportuje zpátky na obrazovku, kde jste ho sebrali.

Mapa je poměrně malá a nečlenitá, nemusíte si ji v podstatě ani kreslit. Po dokončení hry dostaneme ještě tajné heslo "04061973", ale těžko říci, jestli ho někdy použijeme. Zatím jsem další hru od Jiří Software nenašel. Možná najde využití ve hře "Podzemní město".

Mapa

POSTUP HROU
Voják mě nechtěl pustit dál, a tak jsem ve zbrojnici vzal meč (ZVEDNI MEC) a zabil ho (POUZIJ MEC; POLOZ MEC). Šel jsem směrem k hradu, ve skladu vzal sekyru (ZVEDNI SEKYRU) a pokácel nedaleký strom (POUZIJ SEKYRU; POLOZ SEKYRU). Vzal jsem spadlý klíč (ZVEDNI KLIC) a otevřel s ním bránu (POUZIJ KLIC; POLOZ KLIC). 

Komoří měl velký hlad, a tak jsem šel do komory, vzal nůž (ZVEDNI NUZ) a v kuchyni ukrojil krajíc chleba (POUZIJ NUZ; POLOZ NUZ; ZVEDNI KRAJIC). Dal jsem mu ho (POLOZ KRAJIC) a pustil mě dál. V hlavním sále jsem ale našel žíznivého krále, a tak jsem na hradním smetišti vzal kliku od rumpálu (ZVEDNI KLIKU) a spravil s ní studnu (POUZIJ KLIKU; POLOZ KLIKU). Nabral jsem plný okov vody (POUZIJ OKOV; ZVEDNI OKOV) a donesl ho králi (POLOZ OKOV). 


Vražda vojáka
Lze mít u sebe jen jeden předmět & předměty položené na zem se teleportují zpátky
Čaroděj mi prozradil tajné heslo

Vydal jsem se přes terasu a našel dalšího žíznivého člověka - strážník hlídal vchod do hladomorny. Vydal jsem se do banky, vykradl ji (ZVEDNI MESEC), šel do hostince, kde jsem zaplatil (POLOZ MESEC) a odnesl si láhev whisky (ZVEDNI LAHEV). Tu jsem dal strážníkovi, který usnul (POLOZ LAHEV). V hladomorně jsem našel čaroděje v okovech. Ve věži jsem tedy vzal kleště (ZVEDNI KLESTE) a čaroděje osvobodil (POUZIJ KLESTE; POLOZ KLESTE). Ten mi za odměnu prozradil heslo - "VINO ZENY ZPEV". 

S touto informací jsem se vrátil na terasu a poté vešel do královské pokladnice, kde byla zavřená truhla. Otevřel jsem jí s pomocí hesla (ZVEDNI POHAR; VINO ZENY ZPEV) a vzal zlatý pohár, po kterém jsem tak toužil (ZVEDNI POHAR). Vydal jsem se k bráně, u které jsem začal - ta již byla otevřená, a tak jsem vešel do přístavu a nalodil se na svojí loď.
KONEC POSTUPU HROU


Svatý grál, ehm, tedy... Zlatý pohár je konečně můj !
Vítězství !

Verdikt: Textovka na téma artušovských legend zní slibně, ale hra z toho nedokázala bohužel nic moc vykřesat. Navíc je až příliš snadná a krátká. Systém nápovědy je dobrý, ale bohužel naprosto zbytečný. Tři hvězdičky s odřenýma ušima. 
Hodnocení: 3/10

5 komentářů:

  1. Komentář od Dexe, kterému nejde poslat komentář.

    "Od stejného autora pochází ještě textovka Podzemní město.
    Nástin návodu byl v ZX Magazínu 2/1995 (strana 27).
    Jde o pokračování Zlatého poháru, rovněž srytířem Galahadem.
    (Ája v článku uvádí, že o Zlatém poháru nikdy neslyšela a tedy se jí nepodařilo sehnat.)
    Že by to mohlo být od stejného autora, na to mne navedlo právě to, že "položil jsem páčilo a zlý duch jej odnesl do skladu s nářadím".

    Mimochodem na stejné stránce je návod na hru Boby a jeho pán na pohádkovém ostrově tvůrců Pilosoft & Matysoft.
    Ta taky chybí v Master game listu.
    (Ale kde tyto hry shánět, to nevím.)"

    OdpovědětVymazat
  2. Podzemní město jsem našel ve svém archívu. Přidám ho na cs.speccy.cz. Je to od stejného autora z roku 1987.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! No, zajímalo by mě, co dalšího se dá najít v tvém archivu ;)

      Vymazat
    2. Ten zmiňovaný Boby je rovněž na cs.speccy.cz a mnoho dalšího, archív je průběžně aktualizován. :)

      Vymazat
    3. Zrovna nedávno jsem to znovu procházel a všechny hry z cs.speccy jsou ted na master game listu. Solaris má prý ale ještě na disku další soubory, které potřebují katalogizaci.

      Vymazat