úterý 23. května 2017

Hra 79: Atomová Katedrála (19??)


Atomová Katedrála
Vývojář: Miroslav Mžik
Vydavatel: Miroslav Mžik
Vydáno 19?? pro Atari 8bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Atomová katedrála je kraťoučká sci-fi textovka, u které jsem ale strávil až příliš mnoho času. Vysvětlím proč, ale nejprve nastínění příběhu. Ocitáte se v roce 2115 na lidmi osídlené Venuši, kterou napadli mimozemšťané a poškodili atomovou elektrárnu. Úmysl hlavního hrdiny je prostý - chce si zachránit kůži a odjet co nejdál, mimo dosah výbuchu.

Celý příběh

K tomu mu má posloužit elektromobil zaparkovaný v hangáru, ale ouha - ten má vybité akumulátory a také je nutné na cestu vzít nějaké zásoby, jinak byste umřeli hlady, že ano. Hráč tedy začíná v areálu elektrárny a musí postupně najít všechny potřebné předměty, nabít akumulátory, bednu s jídlem, vše nacpat do elektromobilu a odjet.

Parser. Je. Průser. 

Problém začíná už na začátku. Snad v 95 % textovek stačí pro pohyb napsat jedno písmeno. Třeba "S" pro sever. "Z" pro západ. Tady? "JDI JIH" je ještě snadné uhodnout. Chvilku mi ale trvalo, než jsem přišel na to, že v některých případech toto nefunguje a je třeba použít specifické příkazy jako "JDI PROSKLENE DVERE". Sranda pokračuje, když najdete klíč a chcete ho sebrat. "VEM KLIC" najednou nefunguje a hra tvrdí "tato věc zde není". Až po chvíli mi došlo, že je třeba použít v příkazu diakritiku "VEM KLÍČ", což hra předtím nevyžadovala.

První nalezený předmět
Věčný souboj s parserem

Největší vypečenost ale je, že tu není žádný příkaz "POUZIJ", na což jsem ale z některých starých textovek zvyklý - tam se to řešilo tak, že jste předmět položili na zem, čímž jste ho jakoby použili. Tady jsem zaboha nemohl přijít na to, jak třeba nalít benzín do generátoru. Zkoušel jsem různé příkazy, naházel všechny předměty do jedné místnosti a nic.

Až s pomocí Petra "Fly" Svobody, který sondoval zdrojový kód hry jsme zjistili, že stačí předměty mít v inventáři a ty se automaticky zkombinují. Ano, teď to zní jednoduše, ale znáte to - člověk na to prostě v ten moment nepřijde. Možná taky proto, že lze u sebe mít současně maximálně dva předměty a já pořád tahal bednu s potravinami, takže ke zkombinování nikdy nedošlo.

Když to shrnu, ovládání je totálně neintuitivní a i když většinou víte, co máte udělat, tak nikdy nevíte jak to udělat a jaký příkaz napsat.

Mapa hry

Co se týče mapy hry, ta je opravdu maličká, zatím nejmenší textovka, kterou jsem tu měl. Většina lokací je prázdných a nedá se tam vůbec nic dělat. Jediné vzrůšo jsou zamčené dveře a hangár. A pak taky časový limit, kdy máte přesně 41 "tahů" a pak elektrárna vybouchne.

POSTUP HROU:
Ze společenské místnosti jsem se rozběhl do skladu s potravinami, kde jsem sebral bednu s nějakým tím proviantem. Dále jsem v chodbách našel klíč ("VEM KLÍČ", pozn. umisťuje se náhodně), s nímž jsem běžel ke dveřím centrálního skladu, které jsem s ním odemkl ("ODEMKNI FIALOVE DVEŘE"). Dále jsem ho už nepotřeboval, tak jsem ho zahodil ("ODLOZ KLÍČ"). Našel jsem zde akumulátory, které jsem vzal a odnesl je do hangáru, kde jsem vše odložil ("ODLOZ AKUMUL", "ODLOZ BEDNU") a naopak vzal kanystr s benzínem. 

S tím jsem běžel do dílenské místnosti, kde jsem sebral i generátor proudu a automaticky jsem do něj benzín z kanystru nalil. Vrátil jsem se do hangáru, kde jsem zahodil prázdný kanystr a vzal opět akumulátory, které jsem automaticky vložil do generátoru, čímž jsem je nabil. Pak už stačilo jen zahodit generátor, vzít bednu s jídlem a nastoupit do elektromobilu ("NASTUP ELEKTROMOBIL"). 
KONEC POSTUPU HROU

Jak vidíte, návod je opravdu kraťoučký. V podstatě jde jen o sebrání všech předmětů, jejich zkombinování a pak už rychle do elektromobilu. Žádné logické hádanky zde nehledejte. Po dokončení hry se zobrazí jedna jediná věta, navíc s čárkami a tečkami si autor hlavu nelámal, což lze vlastně říct o všech textech ve hře.


Vítězství

Verdikt: Jedna z nejhorších textovek, které jsem hrál. Je to krátké, nejsou tu žádné logické hádanky, jen souboj s parserem.
Hodnocení: **/10

3 komentáře:

  1. Souhlasím, je fakt děsná, ale jsou ještě horší. Apropos, měl jsem možnost testovat opravenou a vylepšenou verzi, doufám, že se brzy dostane na veřejnost.

    OdpovědětVymazat
  2. Možná inspirace: https://www.csfd.cz/film/42879-atomova-katedrala/prehled/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je velice pravděpodobné. Takhle divný název by autor jen tak nevymyslel a rok sedí také.

      Vymazat