neděle 11. února 2018

Hra 166: Fuxosoft (1987)


Fuxosoft
Vývojář: Syssoft & Titansoft
Vydavatel: Syssoft & Titansoft
Vydáno 1987 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Fuxosoft je předělávka hry Fuksoft (1987) ze ZX Spectra pro osmibitové Atari. Někdy se ji říká i "ZX Fuk", ale já se budu držet názvu, který je na úvodní obrazovce. Oproti původní verzi se tady nedá ukládat / nahrávat a samozřejmě je jiné grafické zpracování. Co zamrzí nejvíce jsou osekané texty, kdy z nějakého důvodu autoři portu zachovali jen důležité informace a velkou část detailů, které dotvářely atmosféru hry, ze hry vynechali.

Popis příběhu
Začátek hry
Přesun výtahem

Jinak jsou příběh a ovládání stejné, nechybí tu ani známý výtah nebo "charakteristika osob", kde si můžete o obyvatelích domu přečíst klíčové informace, které výrazně pomohou při řešení hádanek. Stejně tak tu je časový limit 60 minut, ve kterém musíte zneškodnit bombu a zachránit tak Františka Fuku.

Hru jsem dohrál podle svého návodu z článku o původní verzi a nezaznamenal jsem při tom žádné změny v hádankách.

"Charakteristyky osob"
Martin toho moc nevydrží
Opět jsem selhal
Vítězství !

Verdikt: Port hry Fuksoft na Atari. Grafické zpracování je o něco málo horší a hlavně texty jsou citelně ořezané. Lepší je proto hrát původní verzi.
Hodnocení: 3/10

4 komentáře:

  1. Dobry den. Mate velmi zaujimavu stranku, plno detailnych informacii. Kde ste prosim zohnali tuto textovu adventuru pre Atari? Ako autor povodnej hry Fuksoft pre ZX Spectrum by som si ju rad pozrel aj na Atari 8 bit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkuji. K nalezení je tady http://atari.panprase.cz/?action=detail&co=1147&fbclid=IwAR29cvGl7LJdQiHpX6ppYpbuyps4HNWhtVLuR8uBY9L5-K8DQKwtRCepXDs
      Rovnou se zeptám na otázku, která mi vrtá hlavou - proč jsou některé vaše hry podepsané jako Sybilasoft a další jako Sibylasoft? Mělo to nějaký důvod, nebo to byl jen překlep?

      Vymazat
    2. Varianty názvu boli robené podľa autora, ktorý vymyslel hlavné texty v hre. Sybilasoft - Stanislav Hrda (Fuksoft,Šatochin), Sybila soft [s medzerou v názve] - Michal Hlaváč (Sherlock Holmes a traja Garridebovia), Sibyla soft - Martin Sústrik (Plutonia, Stensontron, Super Discus, Tria). Vtedy sme to považovali za taký malý rozlišovací znak, keďže autorský text má svoje charakteristiky u konkrétneho autora, dnes je to trochu mätúce, chápem. Ale pre všetky hry potom skoro bez výnimky platilo u všetkých hier, že grafiku a load screen kreslil pomerne nadaný Michal Hlaváč, špeciálny loader pre vykreslenie screenu Martin Sústrik, vrátane ochrany na proti prerušeniu hry klávesami a hudbu v programe Wham Stanislav Hrda. Prvá hra od nás bola Plutonia, kde si všetko robil sám Martin Sústrik (podobne Stensonstron čisto Sústrik) a je inšpirovaná Fukovým Poklad 2, takže naozaj veľmi strohé texty a len zopár príkazov na hranie. Tak sme si overili, že vieme urobiť textovky aj sami a ostatné hry už boli o dosť prepracovanejšie.

      Vymazat
    3. Díky za odpověď, tyhle informace použiju v budoucím shrnovacím článku.

      Vymazat