pondělí 6. února 2023

Hra 781: Cervii (1993)


Cervii
Vývojář: Vladimír Chvátil
Vydavatel: Vladimír Chvátil
Vydáno 1993 pro DOS
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 2 - 6
Stav: Dokončeno

Prvotina Vladimíra Chvátila (Fish Fillets (1997), Original War (2001), Fish Fillets 2 (2007)), který je známý hlavně jako designér deskových her (Galaxy Trucker, Krycí jména a další). Právě z "červů" vycházela snad ještě známější hra na Amigu "Dune 3 - Achtung! Die Kurve" ze stejného roku. 

Mechanismy mají obě hry naprosto stejné - proti sobě nastoupí dva až šest hráčů, kteří hrají na jedné klávesnici. Každý ovládá jednoho "červa", jenž se nezadržitelně řítí dopředu a zanechává za sebou stopu. Cílem je nenarazit do protivníka či do zdi, přežít co nejdéle a dosáhnout vítězného počtu bodů. 

Designování obrázku hráče

Volba "welcome" zdraví autora

Začátek hry šesti hráčů

Liduška získá v tomto kole nejvíce bodů

Bohužel tu nenajdeme úvodní obrázek a rovnou se zobrazí hlavní menu s mnoha možnostmi, ty jsou ovšem v angličtině a u některých není moc jasné, co vlastně mění. Základem je, že si nejprve každý hráč vybere, jakými uvedenými klávesami chce svého červa ovládat - stačí dvě pro zatáčení vpravo a vlevo, přičemž nelze navolit vlastní - a poté stiskne "A" pro aktivaci, čímž se přihlásí do hry. Pomocí "D" se zase odhlásí. Jakmile jsou vybráni alespoň dva hráči, tak se hra pomocí "P" spustí. 

Z dalších možností v menu najdeme:
  • Change color - změní barvu hráče
  • Name - zapsání jména hráče, lze nechat i prázdné, načež je hodnota "?anonym?".
  • Edit - otevře editor, ve kterém si pixel po pixelu můžeme nakreslit obrázek, který se pak bude zobrazovat při hře místo našeho jména. Lze přepínat mezi tužkou, gumou a kurzorem a různě s obrázkem hýbat. Ten se pak uloží na disk a při dalším spuštění programu se zadáním stejného jména hráče opět načte.
  • Music - zapnutí či vypnutí jednoduché hudby
  • Escape - ukončí program
  • Finish - kolik bodů je potřeba dosáhnout pro vítězství. Výchozí je 30 a další hodnoty jsou 15, 42, 66, 77 a 99.
  • BonusType - lze volit mezi hodnotami "Place", "Tipec" a "Place&Tipec". Ovlivňuje za co se udělují body. Při "Place" je to podle umístění, tzn. hráč který zemřel jako první dostane nulu, další jeden bod, atd. U "Tipec" se body dostávají pouze pokud hráč svojí stopou zabil jiného hráče. Při tomto nastavení je tak možné mít kola, kdy nikdo nezíská ani bod, protože všichni narazí do obvodové "zdi" či sami do sebe. Třetí volba je samozřejmě kombinace, takže se body sčítají. 
  • SelfTipec - výchozí nastavení je "no". Ovlivňuje zda-li se udělují body pokud hráč narazí sám do sebe. 
  • TimeBonus - pravděpodobně se udělují bonusové body pokud hráč přežije dostatečně dlouho, to se mi ale nepodařilo ověřit. 
  • In company - nenápadná, ale hodně zajímavá volba, kdy se hráč může stát "společníkem" jiného hráče. Ve hře je pak tento hráč označen jako "C" a jeho získané body jdou jeho společníkovi. Dají se tak vytvořit dva či dokonce tři týmy. 
  • XCross - ?
  • Gun - ?
  • DeadTipec - ?
  • UnlimitedTipec - jeden z hráčů se náhodně obarví dočasně na bílo, načež může přeskakovat jak svoji stopu, tak stopu ostatních. 
  • VertShaker - vizuální efekt, po každém nárazu červa se obrazovka zatřese
  • Welcome - začne se donekonečna vypisovat text "Ahoj vlado!"
Hraje se na několik kol, než dokud jeden z hráčů nedosáhne na zvolenou bodovou hranici. Poté se pouze vypíše jméno vítěze. Při hře více hráčů se začne ve zpomaleném režimu a s ubývajícím počtem přeživších se tempo zrychluje, ovšem těžko říci, zdali je toto záměrné či se jedná o problém s emulátorem (DosBox). 

S bílou barvou lze přeskakovat soupeře

"C" jako "company", aneb všichni proti Aničce

Lenka vítězí!

Verdikt: Jednoduše zpracovaná hra s ještě jednoduššími mechanismy, která ovšem dokáže být zábavná a to hlavně při hře více hráčů. Škoda jen nejasných možností nastavení v menu. 
Hodnocení: 5/10

1 komentář:

  1. Tak tohle je vážně legenda. Pomalu ale jistě se dostáváš k hrám, které jsem "už zažil".

    OdpovědětVymazat