neděle 30. října 2022

Hra 742: Tetris 3 (1992)


Tetris 3
Vývojář: František Vojtek (Shop For Games) & Miloš Novák (Borec Software) & Ján Deák
Vydavatel: Shop For Games & Borec Software
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1 - 2
Stav: Dokončeno

Podle názvu se dá odvodit, že autoři navazovali nejen na legendární Tetris, ale i na Fukův Tetris 2 (1990), o němž je zmínka i v přiloženém manuálu. Na začátku si musíme zvolit, zdali chceme texty v angličtině či slovenštině, načež nás oblaží hudba od J. Deáka. 

V menu je na výběr ovládání na joysticku či klávesnici, přičemž si lze navolit i vlastní ovládací schéma, kdy nám stačí klávesy pro čtyři směry a FIRE. Poté si již můžeme zvolit hru pro jednoho či dva hráče

Úvodní obrazovka

První úroveň

V pravém sloupci lze vybírat příští typ kostičky

Bonusová úroveň s jezdícími pásy

Celkem se dočkáme 35 úrovní, v nichž budeme plnit rozličné úkoly. Design byl pravděpodobně cílen primárně na hru pro dva hráče, takže herní plocha je široká a trvá poměrně dlouho vytvořit "řádek", což trochu snižuje dynamiku při hře jednoho hráče. Ukazatel "bonus" udává, kolik je ještě ve hře bodů - ty získáváme prostě jen za umístění kostičky, je jedno jestli se nám to povede, nebo ne. Dva hráči tedy soupeří o body, zároveň ale musí spolupracovat, aby kostičky nevyrostly do výšky. Sólo hráč všechny body získává pro sebe, snaží se dojít co nejdále a zapsat se do tabulky nejlepších výsledků. Jakmile "bonus" dosáhne nuly, tak level úspěšně končí. Občas je třeba splnit i kvótu - Q1 až Q4 na levé straně obrazovky značí, kolik jedno-, dvou-, tří- či čtyř-řádků musíme ještě vytvořit. 

Dalším typem je úroveň, kde si vpravo pomocí kláves "C" a "V" můžeme vybírat následující tvar kostičky. V "zásobníku" je přitom sedm kostek od každého typu a cílem je všechny vyčerpat. A nakonec každá sedmá je bonusová úroveň s jezdícími pásy - vlevo nahoře se vygeneruje kostička a pomocí pásů (směry doleva a doprava) a otočných prvků ji musíme správně umístit. Se vším kromě kostiček můžeme pohybovat, ovládání je ovšem dost krkolomné. Za dokončení úrovně tohoto typu získáme život navíc. 

V úrovních pod vodou rovnáme opačným směrem

Plasma zaplní volná místa

Hi! Mám pro tebe bombu

Poslední úroveň

Důležité je zmínit, že kostičky neovládáme přímo, ale pomocí zvířátek, se kterými se volně pohybujeme po obrazovce. Najdeme tu buď mouchu a nebo rybku, jež nám pomůže v podvodních úrovních, kdy kostičky padají směrem vzhůru (vyplouvají na hladinu). Pomocí "FIRE" kostičku uchopíme, směr "nahoru" kostičku otočí a "dolů" ji rychle umístí. Tvary kostiček se od původního Tetrisu trochu změnily - nenajdeme tu třeba "kostku", zato tu jsou nové tvary jako třeba "schody" či velmi nepříjemné velké "H". 

Samozřejmě jsou v úrovních i různé "překážky" jako třeba nápisy, které nám komplikují vytvoření kompletního řádku. Naštěstí dostaneme k dispozici speciální předměty - od 15. úrovně se začne objevovat bomba, která po dopadu zničí všechny kostičky kolem sebe a od 22. úrovně i "plasma", která se zase rozteče a zaplní třeba i špatně dostupná místa. Využít se dá také to, že i při ztrátě života se hra posune dál, takže některé těžké úrovně se dají přeskočit. 

Vítězství!

Zápis do tabulky nejlepších

Hra dvou hráčů - kostičky padají po dvou

Verdikt: Zajímavá variace na Tetris, primárně určená pro hru dvou hráčů. Při sólo hře se trochu vytrácí dynamika, jelikož herní plocha je moc široká a trvá dlouho vytvořit "řádek". 
Hodnocení: 5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat