pondělí 27. listopadu 2017

Hra 140: Domino (1987)


Domino
Vývojář: Bekap
Vydavatel: Bekap
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Desková hra domino - musím říct, že jsem ji snad v životě nehrál. Tato hra má lehce pozměněná pravidla, která jsou naštěstí přehledně vysvětlena. Jednoduše řečeno, oba hráči dostanou na začátku 8 kostek a několik jich ještě leží v "balíku", ze kterého si hráč losuje další tak, aby jich měl stále 8. Kostky samozřejmě můžou dojít a hráč může skončit s menším počtem. Tyto kostky vykládá na stůl - důležité jsou jen kostky na obou koncích, kdy hráč může přiložit jen kostky se stejným číslem.

Po každém tahu se vyhodnotí, zda hráč svým tahem získal nějaké body. V této hře získáte body, pokud součet koncových čísel je dělitelný třemi, nebo pěti. Používá se při tom vzoreček.

B = N/3 + N/5


B jsou body, N je součet čísel. Pokud tedy na levém konci stolu je kostka, v jejíž levé polovině je číslo 5 a na pravé části stolu je kostka, v jejíž pravé polovině je číslo 2, potom N = 5+2, což není dělitelné ani třemi, ani pěti a hráč nezískává žádný bod. Je tu i pravidlo, že když je jedna kostka symetrická, počítají se čísla obě. Ideální je tak dosáhnout na součet 15, za který dostanete 15/3 + 15/5 = 8 bodů. Prohlédnutí si screenshotů ze hry toto asi vysvětlí lépe. 

Pravidla #1
Pravidla #2
Pravidla #3
Pravidla #4
Pravidla #5

Hrát lze bohužel jen proti počítači. Před začátkem hry si hráči 5x hází korunou. Komu padne 3x zvolená strana mince, tak začíná a vykládá první kostku. Vyhrává ten hráč, který jako první dosáhne přesně na 72 bodů, což je snad nemožné udělat v první hře. Kostek totiž není zase tolik a po chvíli dojdou. Poté následuje nová hra, přičemž získané body hráčům samozřejmě zůstávají. Já vyhrál ve třetí hře. 

Nutno říci, že umělá inteligence počítače je opravdu špatná a nehrozí, že byste prohráli. Kvůli screenshotu jsem se pokoušel schválně prohrát a vše kazil, ale počítač přesto nebyl schopný 72 bodů dosáhnout a to ani po dlouhé době, kdy už měl 71 bodů. Pokud totiž přesáhnete 72 bodů (např. máte 71 a získáte 3 body), tak se body zase odečítají a hra pokračuje. 

Házení mincí
Průběh hry
Z tohodle bude součet 15 a 8 bodů
Vítězství !

Verdikt: Je to škoda, tahle hra mohla být povedená, ale obtížnost v podstatě neexistuje, protože umělá inteligence je špatná. Natolik špatná, že ani není schopná hru vyhrát.  
Hodnocení: **/10

Žádné komentáře:

Okomentovat