neděle 12. května 2024

Hra 948: Pepa v Dole (1989)


Pepa v Dole
Vývojář: Pavel Kedroň
Vydavatel: BroukSoft
Vydáno 1989 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Logická hra, kterou autor přihlásil do soutěže Svazarmu Třineckých železáren v roce 1989 a umístil se na děleném druhém místě společně se sbírkou hříček Players (1989). Jelikož se komise rozhodla neudělit 1. místo, tak v podstatě vyhrál. 

Ujmeme se "třineckého supermana a profesionálního lamače všech existujících hutnických rekordů" Pepy, který díky své obětavosti zamezil hrozící energetické krizi tím, že si vzal bezplatnou brigádu v OKD. Po úspěšné misi ale zjistil, že ve slojích zapomněl kahánky a jelikož po sobě chtěl zanechat pouze perfektně odvedenou práci, tak se samozřejmě vydal zpět je všechny sebrat. 

Příběh

Instrukce

Ovládání

Pepa jede výtahem dolů

V celkem 15 úrovních tedy bude naším cílem sebrat všechny kahánky, kterých je většinou od čtyř do šesti kusů. Stačí k nim pouze přijít a chvilku počkat. Ovládat můžeme Pepu buď pomocí joysticku, či klávesnice, kdy si můžeme nadefinovat vlastní klávesy, konkrétně čtyři pro pohyb do stran. 

Před začátkem první úrovně se dočkáme i jednoduché animace, kdy Pepa sjede výtahem dolů do dolu. Postava vždy začíná v levém horním rohu. Působí zde sice gravitace, ale pád nás nezabije. Jediný způsob jak se dostat nahoru je pomocí výtahů (žluté čtverečky), do kterých musíme nastoupit ze strany, přičemž z nich lze vystupovat i do jiných výtahů. Druhým důležitým prvkem jsou důlní vlaky, do nichž můžeme nastupovat pouze přes čelo lokomotivy a vystupovat pouze střechou do volného políčka. S těmi lze volně jezdit do stran a to i přes propasti. Jakmile sebereme všechny kahánky, tak se otevře východ, do něhož ještě musíme dojít. 

Začátek hry

Výstup z důlního vlaku vedle výtahů

Všechny kahánky sebrány, cesta dál je otevřená

Poslední úroveň

Překážkou je občas poměrně přísný časový limit, který je znázorněn čarou ve spodní části obrazovky spolu s číslem sloje, získanými body a zbývajícím počtem životů, jichž máme dohromady šest. Nenajdeme tu žádný systém postupu jako např. hesla do úrovní, takže hru musíme dohrát na jeden zátah. Obtížnost je nastavena rozumně. 

Největším záporem je fakt, že hra je vytvořena v BASICu, takže plynulost pohybu postavy, respektive odezva ovládání není ideální. 

Po dokončení všech úrovní se můžeme zapsat do tabulky nejlepších, kde ovšem nelze dosáhnout na první místo, protože získáme fixních 5050 bodů. Součástí programu je i editor úrovní, do něhož se dostaneme z menu přes klávesu "D". Tvorba je sice těžkopádná, kdy musíme postupně zadávat počet a souřadnice všech prvků - bloků uhlí (zdí), vlaků, kahanů, výtahů a koncového pole - nicméně s trochou cviku a zkoušení je to nástroj použitelný. 

150 let Třineckých železáren

Tabulka nejlepších

Level editor - jak jsem brzy zjistil, kahánky se musí dávat "na strop"

Verdikt: Slušná logická hra, kterou ale sráží fakt, že je udělaná v BASICu a tudíž odezva ovládání není dobrá. 
Hodnocení: 3/10

3 komentáře:

  1. Na první místo v tabulce nejlepších lze dosáhnout za pomocí triku, kdy během hry přijdeme o život, a některé kahany tak sebereme 2x.

    OdpovědětVymazat