pátek 10. května 2019

Hra 321: Marioso (1989)


Marioso
Vývojář: Milan Kudrna
Vydavatel: MiloušSoft
Vydáno 1989 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po Merry Manovi (1988) přichází Milouš Soft s další arkádou. Jako zedník Marioso máme za úkol propouštět maltu, kterou nám vozíky v horní části obrazovky vyklápí do třech kontejnerů dole. Do každého kontejneru se vejde maximálně 9 dávek, ale když už jich tam je 6, tak můžeme zavolat náklaďák, jenž obsah zvoleného kontejneru odveze. Cílem je odvézt 11 naplněných kontejnerů, po čemž hra končí. 


Začátek hry
Vozíky mi dovezly pár dávek malty, a tak je propouštím do dalších zásobníků
Skok na vzdálenější plošinku

Maltu propouštíme přes jakési zásobníky, do kterých se vejdou maximálně 3 dávky malty a pokud tam vozík vyklopí více, tak přijdeme o jeden ze tří životů. Stejně tak zemřeme, pokud spadneme z větší výšky, a tak je třeba používat plošinek, které jezdí v pravidelných intervalech nahoru či dolů. 

Co se týče ovládání, tak kromě pohybu doleva, doprava a skoku tu najdeme také klávesy pro zatažení páky dolů, čímž otevřeme zásobník, aby malta mohla propadnout dolů, a pro zatažení páky nahoru, což zásobník na chvíli schová a Marioso může proběhnout dál. Zásobník však musí být prázdný a zároveň může být v jednu chvíli schovaný jen jeden.

Zavolal jsem náklaďák a ten teď nakládá maltu z kontejneru č. 1
Spadl jsem z výšky a zabil se

Jakmile tedy vychytáme náročné ovládání postavy, kdy každý špatný pohyb znamená ztrátu života a veškeré malty v zásobnících, můžeme se pokusit do třech kontejnerů dostat 6 až 9 dávek malty a poté běžet na pravou stranu obrazovky, tam kde jsou čísla "1", "2", "3", označující jednotlivé kontejnery, a telefonem zavolat náklaďák.

Hra také počítá skóre, kdy za každou propuštěnou dávku malty získáme 40 bodů, za každou odvezenou 100 bodů a za každý odvezený kontejner 2100 bodů. Po úspěšném odvezení 11 kontejnerů má pak Marioso padla a dočká se zasloužené odměny.

Zatáhl jsem za páku dolů a dávka malty padá do dalšího zásobníku
Zatáhl jsem za páku nahoru, čímž se zásobník schová a budu moct proběhnout
Zasloužená odměna pro každého těžce pracujícího člověka

Verdikt: Další pěkná arkáda od MiloušSoftu, kdy je nutné dostat do ruky trochu neresponsivní ovládání, které může být občas trochu frustrující.
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat