středa 17. května 2017

Hra 76: Boulder Dash (1987 & 1988)



Boulder Dash
Vývojář: Vlastimil Veselý & Libor Bedrlík & Ladislav Gavar
Vydavatel: VBG Software
Vydáno 1987 & 1988 pro PMD 85
Žánr: Logická / Plošinovka
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

První hra od plodného vývojářského tria VBG Software, na kterou se tu podívám, vznikla ve dvou verzích (1987 & 1988), které se liší jen v maličkostech. Vychází z legendární hry Boulder Dash (1984), jež vyšla původně pro Atari 8bit a představuje v podstatě ty stejné principy. O co jde si můžeme přečíst v menu hry.

"Zanedlouho se ocitnete uprostřed rozsáhlého bludiště. Vaším úkolem je najít východ. Po cestě najdete blikající čtverečky. Za každým z nich se skrývá jeden sektor."

V podstatě tu tak máme dvě části. V té první hledáme s postavou, kterou tu označují jako mravence, cestu v bludišti a život nám znepříjemňují právě blikající čtverečky. Pokud přes ně chceme přejít, musíme vyřešit jednu z úrovní. Pokud se kouknete na mapu (mapa bludiště, obrázek se všemi úrovněmi), tak zjistíte, že nejkratší cesta k východu vede přes 14 úrovní. Velice pravděpodobně se ale v bludišti ztratíte a dostat se k cíli bude mnohem zdlouhavější.

Menu hry
Začátek hry na mapě bludiště
Jedna z těch jednodušších úrovní

V samotných úrovních pak na nás čekají problémy, které budeme muset pomocí logiky a rychlých prstů vyřešit. Najdeme zde věci jako padající kameny, diamanty, vodu, nebezpečné pavouky a samozřejmě východ z úrovně. Ten se otevře jakmile sebereme potřebný počet diamantů, v čemž nám samozřejmě brání hlavně pavouci, kteří se neustále pohybují.

Pavouků se můžeme zbavit několika způsoby, třeba hodit na ně kámen, nechat je do sebe "nabourat", nebo poslat proti nim vodu. Pokud se nám je podaří zabít, tak z nich vypadne v ideálním případě 9 diamantů, ale podle okolností to může být i méně. Pokud sebereme v úrovni více diamantů, než je potřeba, tak se nám ty nadbytečné připočtou do životů, což se sakra hodí.

Každá úroveň má také časový limit, takže nelze zase příliš otálet, jinak se celá úroveň restartuje a musíte začít odznovu.

Tuhle jsem raději přeskočil
Zajímavější úroveň s vodou
Vypadá to zpočátku těžce, ale pavouci se nakonec vymlátí mezi sebou

Lze si trochu pomoct tím, že si hru uložíte těsně před vstupem do "čtverečku", protože úroveň se vybírá náhodně. Pokud se vám nějaká nelíbí, lze se jí tedy vyhnout. Celkem zde najdeme 68 úrovní, což je hodně slušné číslo.

Musím říct, že jsem se zpočátku trochu přemáhal hru hrát, ale po pochopení všech principů (např. že pavouci běhají podle určitých pravidel, takže stačí nestát u zdi a nemůžou na vás) mě začala bavit a nakonec musím uznat její kvality. Co mi trochu vadilo byl ne úplně plynulý pohyb nepřátel a vlastně i celé hry. Dá se na to ale zvyknout, rozhodně to není tak hrozné jako třeba u Willyho Walkera či 3D Mikrotrona, ale není to prostě úplně ono.

Východ z bludiště označuje ošklivá hlava - té musíte skočit do otevřené pusy a zobrazí se gratulační text.

Vítězství

Verdikt: Lehce rozšířená verze legendární hry Boulder Dash pro PMDčko.
Hodnocení: ***/10

Žádné komentáře:

Okomentovat