úterý 25. dubna 2023

Hra 812: Bubu (1993)


Bubu
Vývojář: Milan Fornůsek (FormiSoft)
Vydavatel: Zoner Software
Vydáno 1993 pro DOS
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Bubu je jedna z raných her vydaných pro DOS, kterou společnost Zoner Software prodávala v balíku "Office Games" za zhruba 300 Kč. Ujmeme se ducha, se kterým budeme muset v bludišti najít cestu ke dvěma klíčům, s nimiž následně otevřeme dveře. Bohužel zde není ani náznak nějakého příběhu či instrukce. 

V menu si můžeme zvolit rychlost hry, kdy cokoliv jiného než "max" nemá smysl. Kdykoliv si lze odtud také hru uložit a následně pozici načíst. 

Distributor Zoner Software

Bubu se nacházel v balíčku "Office games"

Logo autora

Menu

Začátek hry

Ducha ovládáme pomocí kurzorových šipek a mezerníkem střílíme. Každá střela ovšem ubere dílek energie, kterou vidíme ve spodní části obrazovky. O tuto energii též přijdeme, pokud nás trefí projektil ze střílny, ty ovšem naštěstí dokáží střílet jen horizontálně, nebo se dotkneme erbu s hlavou čerta. 

Pokud střílnu trefíme poprvé, tak ji zničíme, trosky ovšem stále zůstanou na obrazovce a nedá se přes ně přejít. Při druhé trefě rozmetáme i tyto pozůstatky a uvolníme cestu dál. Erbů se zbavit nedá. Častým prvkem jsou také květináče, které energii vysávají také, nicméně pokud je jednou trefíme, tak zmodrají a po jejich sebrání nám naopak energie přibyde. Nakonec tu jsou lahvičky, jež doplní energii na maximum, ty jsou ve hře ovšem pouze dvě - jedna na úplném začátku a druhá na místě, kde nemá cenu ji sbírat. 

Střelba do kytičky ji změní v modrou a léčivou

Souboj o modrý klíč vpravo

Tady není NIC

Lahvička je velmi cenná, v tomto případě se cesta k ní ale nevyplatí

Obrazovky mají většinou několik východů a do další se dostaneme pokud dojdeme na okraj. Nepřátelé se naštěstí neobnovují a jakmile je jednou zničíme, tak od nich máme nadobro pokoj. Bludiště není ve skutečnosti příliš rozsáhlé a pokud si hráč kreslí mapu, tak se obtížnost ještě snižuje. Sebrané klíče vidíme vlevo dole - modrý otvírá dveře do další, menší oblasti, zatímco zlatý klíč potřebujeme k otevření velkých pozlacených dveří. Jakmile se k nim dostaneme a odemkneme je, tak se zobrazí prostý nápis "gratuluji" a hra končí. 

Mapa

Dveře do části s druhým klíčem

Zlatý klíč

Hlavně opatrně

Pozlacené dveře

Vítězství!

Verdikt: Jednoduchá oddechová bludišťovka, která je možná určena spíše pro děti. 
Hodnocení: 4/10

3 komentáře:

  1. Ahoj, chtěl bych se zeptat kde tenhle balík her ("Office Games") který si pamatuju z dětství stáhnout? Koukal jsem do odkazovaných archivů a nikde jsem jej neviděl. Nakonec "Office Games" je dost špatný název na prohledávání... Díky předem za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tohle mi poslal jeden čtenář mailem. Napiš mi na ugraugra gmail a domluvíme se.

      Vymazat
  2. Dobrý den, tuhle hru jsem napsal před třiceti lety a už jsem na ni úplně zapomněl, díky za připomenutí. A ano, je určena hlavně pro děti, proto v ní budete marně hledat stříkající krev a vyhřezlé vnitřnosti. ;-)

    OdpovědětVymazat