sobota 22. dubna 2023

Hra 811: Hotel u Zelené Sedmy (1993)


Hotel u Zelené Sedmy
Vývojář: Kamil Blažek & Hugo
Vydavatel: Kamil Blažek
Vydáno 1993 pro Amiga
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Kamil Blažek v případě "Hotelu" pokračoval ve tvorbě interaktivní prózy (The Name Rose (1990), Cesta Bojovníka (1991), Ecce Homo Cikorka (1992)), kdy tentokráte se příběh odehrává poblíž města Sušice v roce 1978. Z časopisu Květy se dozvídáme, že si naše platonická láska Helenka Ondráčková (zpěvačka Helena Vondráčková) nemůže vynachválit hotel U Zelené sedmy, a tak se rozhodujeme, že se tam vydáme s vidinou toho, že ji možná osobně potkáme. 

Po startu programu je na výběr ze dvou verzí, kdy ta první funguje na Amize 1200 a obsahuje i poměrně šílenou hudbu. Druhá verze běží i na Amize 500. 

Menu

Kvůli Helence se zapomene i na Růženku a nudle s mákem

Soudruh Jatýrko mi dal termín

Začátek hry

Nejedná se tedy o klasickou textovku s pohybem po obrazovkách a s řešením hádanek, ale vždy se nám vypíše popis aktuální situace a na výběr máme ze dvou až čtyř možností, které vybíráme pomocí kláves "a" až "d". Většinou se po výběru přesuneme někam dál, občas se ale na stejné obrazovce vypíše pouze krátká reakce a můžeme vybírat znovu. 

Kromě klasických špatných konců tu najdeme i několik "dobrých", kdy průběh hry se větví do překvapivé šíře a zkoušení všech možných cest nějakou chvíli zabere. Osobně se mi povedlo najít šest různých konců, kdy u dvou jsem získal i jakýsi kód ("Příběh" a "tmy"), nicméně není vyloučeno, že se jich tu nachází ještě více. 

Doplnění: tyto "kódy" odkazují na autorovu další hru "Příběh ze Tmy", což je předělávka textovky z Atari z roku 1992. V Hotelu se tedy pravděpodobně nachází ještě další mnou nenalezený konec, ze kterého se získá chybějící slovo "ze". Pokud na něj přijdete napište to prosím do komentářů. 

K hotelu musíme nejprve dojít

Trans Jirka Corn mě brutálně znásilnil

Jak správně vykálet lidské ostatky

Věstník mladého kanibala

Humorné texty dokáží pobavit a námět příběhu je také zajímavý. Jak totiž postupně zjistíme, tak na hotelu se potkávají kanibalové, kteří si nic netušící návštěvníky z řad plebs dávají k večeři. Například v jednom z konců můžeme skončit na talíři naší milované Helenky. Potkat můžeme i Jirku Corna (zpěvák Jiří Korn), který se tu vyskytuje převlečený za ženu. 

Hra nicméně začíná na autobusové zastávce a k hotelu budeme muset nejprve dojít. Můžeme buď zůstat ve skupině s ostatními turisty, případně se odpojit a procházet lesem na vlastní pěst. V tom případě ale skončíme s uříznutou nohou, nicméně to vede k setkání s Helenkou na hotelu, což může vyústit i v intimní sblížení. 

Kamilova jatýrka, specialita šéfkuchaře

Konec s podpálením hotelu

Další konec, tentokrát s částí kódu

Helenka Ondráčková má bradavky jak nýty na traverzy

POSTUP HROU
konec 1: počůrat se a podpálit hotel: C, A, A, A, C, A, B, C, A, B, B, A, C
konec 2: nechat se sníst: C, C, A, C, B, B, A, A, A, C, C, A, enter, B, B, B, C (kód "Tmy")
konec 3: nechat se sníst od Helenky: C, C, A, C, B, B, A, A, A, C, C, A, enter, B, C, B, A, B
konec 4: odhalení tajemství + sex s Helenkou: C, C, A, C, B, B, A, A, A, C, C, A, enter, B, B, A, B, A, A, enter, A, B, A, enter, B, B (kód "Příběh")
konec 5: odhalení tajemství, bez Helenky: C, C, A, C, B, B, A, A, A, C, C, A, enter, B, B, A, B, A, A, enter, A, B, C, B, B
konec 6: probuzení ze snu: C, C, A, C, B, B, A, A, A, C, C, A, enter, B, B, A, B, A, A, enter, A, B, A, enter, B, C
KONEC POSTUPU HROU

Guláš á la Pepíček a po něm Mlčení jehňátek

Správce hotelu objasňuje historii

Podmanění Helenky a další část hesla

Modré oči, ale zbytek je prdel

Verdikt: Humorná interaktivní próza s příběhem točícím se okolo kanibalismu a Helenky Vondráčkové. Pochválit se dá slušné větvení a několik možných konců. Zatím jasně nejlepší hra autora. 
Hodnocení: 5/10

4 komentáře:

  1. Jestli ty kódy ve hře nejsou odkazy na jeho další tvorbu.
    https://panprase.cz/clanek/pribeh-ze-tmy/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem nevěděl, že to předělal. Koukám, že to je novější nález a chybělo mi to v seznamu, tak jsem doplnil. V tom případě mi chybí slovo "ze", takže v Hotelu bude asi ještě jeden konec, který jsem nenašel? No, už se k tomu nechci vracet, tak to vyhlásíme jako čtenářskou výzvu, třeba to někdo najde :)

      Vymazat
  2. Konec “ZE” jsem ale ve zdrojácích nenašel, nejspíš takový není a kódy jsou opravdu jen dva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani se mi nezdá.
      Však si klidně počti https://www.oldcomp.cz/download/file.php?id=447

      Vymazat