čtvrtek 20. dubna 2023

Hra 810: Honba Za Pokladem 2 (1993)


Honba Za Pokladem 2
Vývojář: Petr Baloun
Vydavatel: Petr Baloun
Vydáno 1993 pro Commodore 64
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Pokračování prvního dílu ze stejného roku se tentokrát odehrává v Plzni, kdy budeme mít opět za úkol najít poklad. Jak je zmíněno již na úvodní obrazovce, tentokrát je použité písmo s diakritikou, což bohužel znamená že i příkazy tak budeme muset psát. V emulátoru VICE toho docílíme podržením klávesy Tab.

Instrukce

Začátek hry

To je ale blbá náhoda

Ovládací schéma jinak zůstává stejné, to znamená že kromě klasických příkazů pro pohyb tu máme už jen SEBER a POUŽIJ, kdy u prvního nemusíme psát předmět a u druhého je nutné slova oddělit, přičemž ta se stále nedají zkracovat. 

Aby to hráč neměl tak snadné, tak autor připravil pár překvapení jako například "kšandy" psané jako "andy". 

"X" s háčkem se nevidí často

To napadne hned každého psát "k3"...

Zajišťování pracovní síly

Hra je v porovnání se svým předchůdcem propracovanější, najdeme tu více obrazovek, nicméně také spoustu bugů. Např. průchod přes velký zával jde překonat bez povaleče, benzín lze zapálit bez sirek v inventáři a časté jsou také chyby při kontrole vstupu na další obrazovku. Naštěstí nic z toho nebrání dohrání. 

Kromě bugů tu jsou i nehezká záseková místa. Pro použití klíče je místo např. "klíč 3" nutné napsat "k3", což jsem zjistil až ze zkoumání zdrojového kódu. V jednom místě je také možné se prokopat ke kanystru benzínu, popis obrazovky však nic takového nenaznačuje a přijít se na to dá asi jen zoufalým zkoušením. 

Za zmínku stojí, že se zde nachází i šílený programátor Hyťha čili autor dalších tuzemských her na C64

Zpřístupnění jeskyně

Šílený programátor Hyťha

Další zásekové místo

Mapa

POSTUP HROU
Severním směrem jsem našel andy a požárnické boty (sbírání všech předmětů přes SEBER), cestu do jeskyně mi ale blokoval velký zával, takže jsem se vrátil zpět. Pokračoval jsem přes parkoviště na východě, našel postupně klíč 3, krumpáč, stříkačku, kladivo a helmu. U domu jsem odemkl dveře (POUŽIJ; K3) a uvnitř našel klíč 2. Na plácku jsem chytil povaleče do kšand (POUŽIJ; ANDY), vrátil se k závalu, nasadil si helmu (POUŽIJ; HELMU) a přinutil svého vězně prokopat se do jeskyně (POUŽIJ; KRUMPÁČ). 

Pokračoval jsem východně, na rozcestí našel lopatu, v zákrutě jehlu a poté plynovou masku. Na jih od provrtané jeskyně jsem kladivem prosekal díru ve skále (POUŽIJ; KLADIVO), protáhl se na západ, píchl si protijed proti odřeninám (POUŽIJ; STŘÍKAČKU) a na ropném poli našel kanystr benzínu. Vrátil jsem se téměř na začátek, u křoví odemkl dveře na sever (POUŽIJ; K2) a uvnitř našel sirky. Obul jsem si boty (POUŽIJ; BOTY), nasadil plynovou masku (POUŽIJ; MASKU), polil křoví benzínem (POUŽIJ; BENZÍN) a zapálil ho (POUŽIJ; SIRKY), čímž jsem uvolnil cestu na západ. Na plácku jsem vykopal truhlu (POUŽIJ; LOPATU) a tu otevřel pomocí jehly (POUŽIJ; JEHLU). 
KONEC POSTUPU HROU

Chyby tu jsou na každém kroku

Konečně

Vítězství!

Verdikt: Oproti předchozímu dílu propracovanější hra, nicméně body musím strhnout za řadu bugů a záseková místa. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat