pátek 3. března 2023

Hra 791: Dostihový Manager (1993)


Dostihový Manager
Vývojář: Radomír Danenberger
Vydavatel: D.. Adventure
Vydáno 1993 pro Atari 8-bit
Žánr: Sportovní
Počet hráčů: 1 - 3
Stav: Dokončeno

Už podle názvu je jasné, že se v této hře ujmeme správy dostihové stáje a budeme se starat jak o svoje koně, tak o finance a řadu dalších věcí. Podrobnosti jsou údajně vysvětlené v manuálu, který ale bohužel není k dispozici. Hrát můžou jeden až tři hráči, přičemž soupeřících stájí je celkem šest - zbytku se ujme počítač. Hra, kterou autor prodával za 15 Kč, evidentně vychází z jeho předchozího díla, tenisového manažeru Tenis ATP (1992). Cílem je dovést ostatní k bankrotu tak, abychom zůstali jako poslední. 

Šest soupeřících stájí

Hlavní nabídka

Dražba

Hra se odehrává na tahy, kdy na začátku každého se zobrazí menu, ze kterého pomocí čísel vybíráme z několika možností a poté se často pomocí klávesy "1" dostaneme ještě k další nabídce:
  • koně - přehled koní, kdy každý má tři atributy - fyzičku, zdraví a talent
  • zaměstnanci - přehled zaměstnanců stáje, tzn. dělníci, trenéři a veterináři. Stiskem klávesy "1" jich můžeme najmout více, ale jejich vliv není úplně jasný
  • dražba - první věc, co na začátku uděláme. Zde si vybereme svého prvního koně a pošleme nabídku. Pokud hrají tři živí hráči, tak se mohou přehazovat v nabízené částce, počítač do tohoto procesu nezasahuje. Později, až si vyděláme více peněz, tak můžeme nakupovat další koně. 
  • finance - přehled aktiv a případných úvěrů
  • konec - pokročí v daném kole dál, případně bude na tahu další hráč

Finance vypadají dobře

Rozhodování o účasti na dalším dostihu

Pořadí v cíli

Posléze se vypíší detaily ohledně dalšího dostihu sezóny. Na základě cen pro vítěze (finanční odměny jsou pro první tři) a výše startovního poplatku za jednoho koně (lze nasadit až tři koně) se můžeme rozhodnout, zda se zúčastníme či nikoliv. Jak se zdá, tak se zde nepočítá únava našich svěřenců, takže stačí stále nasazovat ty nejlepší. Jakmile jsme spokojení, tak napsáním "0" se posuneme dále na přehled všech přihlášených a na dalším kroku se dozvíme pořadí v cíli aniž bychom mohli do dostihu nějak dále zasahovat.

Následuje další menu se statistickými výsledky, kde si můžeme prohlížet několik ukazatelů (nutno dodat, že zobrazení dat trvá poměrně dlouho):
  • top umístění - nejúspěšnější koně podle počtu 1., 2. a 3. míst
  • top peníze - nejúspěšnější koně podle počtu vydělaných peněz
  • top body - nejúspěšnější koně podle počtu získaných bodů (za první místo je pět bodů, za páté jeden)
  • stáje - finanční pořadí stájí. Pokud nějaká přijde o všechny peníze, tak zbankrotuje. 
  • konec - ukončení daného kola a začátek dalšího
Kola se takto opakují až donekonečna, resp. než zbyde jen jedna stáj bez bankrotu, načež se vypíše "konečné pořadí hry".

Nějaké ty statistiky

Marie Rose vydělala slušný balík!

Další soupeř je mimo hru

Vítězství!

Verdikt: Hra na chvíli zabaví, nicméně je škoda, že nelze nijak zasahovat do samotných dostihů a mít větší vliv na vývoj svých koní. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat