neděle 24. září 2017

Hra 115: Invaze (1987)


Invaze
Vývojář: P. Suchmann & M. Mikeska
Vydavatel: P. Suchmann & M. Mikeska
Vydáno 1987 pro Sharp MZ-800
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Podle krátkého popisku na úvodní obrazovce se ujmeme "laserového štítu", kterým budeme pohybovat po horizontální ose nad "měsíčním městem" a naším cílem bude odrazit invazi robotů, kteří chtějí město prostě a jednoduše zničit. 

Ovládání je vyřešeno ideálně - na směrových šipkách. Můžeme se pohybovat do stran, pomocí šipky dolů zrychlíme náš pohyb a pomocí šipky nahoru vystřelíme. Cílem hry je přežít jednotlivé vlny nájezdníků a pokud možno získat co nejvíce bodů - konec hry nastává buď zničením štítu, nebo zničením centrální budovy - všechny ostatní budovy zničeny být mohou, ale následuje za to bodová penalizace. Za jeden výstřel se odečítá jeden bod. Za zničení nepřátel se naopak body přičtou. 

Začátek hry
Těsně vedle
Velká část okolního města je již zničena
Centrální budova je minulostí

Co je vyřešeno velmi dobře je stupňování obtížnosti - v první vlně přiletí pouze pomalí roboti, jejichž pohyb se dá předvídat. V dalších vlnách se však na scénu dostávají nepřátelé, kteří různě kličkují a jsou rychlejší, takže jejich sestřelení je už daleko složitější. Jedna ze strategií je obětovat ostatní budovy a prostě si dávat pozor jen na tu centrální - sice kvůli tomu přijdete o hodně bodů, ale hra se pak dá poměrně rozumně dohrát. 

Létající smajlíky opravdu nechcete potkat
Poslední vlna - roboti zde už vypadají spíš jako střely a je spíš o náhodě je trefit.
Úspěšné přežití poslední vlny

Pokud se vám podaří přežít i poslední vlnu, uslyšíte vítězné fanfáry a obraz se uzavře červeným přechodem. Následuje vyhodnocovací obrazovka, kde vidíte získané body - za zachráněné budovy lze získat bodový bonus a hra si samozřejmě ukládá nejlepší dosažený výkon. 

Vítězství

Verdikt: Solidní arkáda, na které se mi nejvíce líbí správně zvolené stupňování obtížnosti, naopak největší problém je mnou nenáviděné problikávání nepřátel. 
Hodnocení: ***/10

Žádné komentáře:

Okomentovat