sobota 22. dubna 2017

Hra 54: Rescuer Willy (198?)


Rescuer Willy
Vývojář: Miroslav Urda
Vydavatel: OK Soft
Vydáno 198? pro PMD 85
Žánr: Plošinovka
Počet hráčů: 1
Stav: Nedokončeno (bug)

Tahle hra je teda něco. Nic tak zabugovaného jsem tu ještě neměl. Po spuštění se začne přehrávat ta hrozná melodie z Manic Minera a po nahlédnutí do první úrovně pochopíte, že tady se autor inspiroval dvěma hrami - Donkey Kongem a právě Manic Minerem, ze kterého si "vypůjčil" postavu a celkově grafiku. 

Menu hry
Začátek hry
Originální Donkey Kong; Zdroj: Wikipedia

Začínáte ve spodní části obrazovky a musíte vyskákat nahoru, k princezně, a zachránit ji před zlým opičákem, který ji unesl. Tedy, v Rescuer Willy to moc jako opičák nevypadá. Říkejme mu "zrůda". Zrůda váš postup komplikuje tím, že vám hází do cesty kutálející se sudy, které musíte přeskočit, protože při prvním doteku končíte a hra začíná od znovu. 

Cestou ještě musíte sebrat všechny předměty (např. klíče), abyste se mohli dostat dále. To je tedy ta inspirace v Manic Minerovi. Tak nějak jsem očekával, že stačí dojít k princezně, ale ta nedělá vůbec nic. Musíte prostě jen vyskákat k hornímu okraji obrazovky a postava se teleportuje do dalšího levelu, kde se ovšem hratelnost mění, protože Zrůda už sudy nehází, jen stojí a zírá. Překážkou se tedy najednou stávají pouze nepřátelé.

2. úroveň
3. úroveň
4. úroveň

Kolik je ve hře celkem úrovní nevím. Došel jsem do 5. úrovně, kde se hra sekla. Respektive běží dál, ale nemůžu hýbat s postavou a ani nepřátelé se nehýbou. Respektive hýbou, ale jen o pár pixelů každých 30 vteřin. Je to prostě totálně nehratelné. Tipnul bych si, že to není emulátorem, ale další chybou ve hře, která je jimi posetá. 

Ano, bugy už jsem nakousl a teď konkrétněji. Začíná to tím, že slovo "bonnus" je napsané špatně :) Ale z těch horších věcí - kolizní systém tu nefunguje správně, takže nepřátelé vás občas nezabijí, občas se zaseknete ve vzduchu, nebo častěji ve zdi, takže máte tělo uprostřed plošinky a ven kouká jen hlava, kterou přejíždí nějaký nepřítel sem a tam, ale nezabije vás. Aspoň, že se dá vždy nějak vyskočit. "Zrůda" vás při doteku také zabije jen někdy. Je to celé hrozně matoucí. Na žebřík se musí skočit přesně doprostřed, jinak propadnete. Část plošinky občas prostě zmizí. A tak dále. Je tady toho požehnaně. 

V 5. úrovni se hra kvůli bugu zpomalí natolik, že je nemožné pokračovat

Trochu mě mrzí, že nejsem schopný hru dohrát, zajímalo by mě, co je na konci. Ale třeba v budoucnu objevím nějakou jinou verzi hry, která tenhle problém mít nebude.

Verdikt: Splácanina her Donkey Kong a Manic Miner, která obsahuje řadu chyb a bohužel jedna z nich nedovoluje hru vůbec dokončit.
Hodnocení: */10

Žádné komentáře:

Okomentovat